Zelf Een Rommelmarkt Organiseren (In Je Tuin)? Zo Pak Je Het Best Aan.

Zelf Een Rommelmarkt Organiseren (In Je Tuin)? Zo Pak Je Het Best Aan.

Rommelmarkt Organiseren

Een rommelmarkt organiseren kan een serieuze marteling zijn. Maar een rommelmarkt organiseren (bijvoorbeeld in je eigen tuin) kan een relatief eenvoudige manier zijn om uw huis eens leeg te maken en om wat extra geld bij te verdienen.

De sleutel tot succes ligt bij het rommelmarkt organiseren voor het merendeel in de organisatie.

Kies je juiste datum

Rommelmarkt Organiseren Bij Je ThuisBereken hoeveel tijd je gaat nodig hebben om alles in gereedheid te brengen. Vermenigvuldig deze tijd met drie, en zet dan een datum vast voor je rommelmarkt.

Een rommelmarkt organiseren doe je trouwens ook het best in het weekend, omdat je dan zelf waarschijnlijk meer tijd hebt en over het algemeen zijn dan ook meer mensen thuis van hun werk. Waarom zou je trouwens geen rommelmarkt organiseren die twee dagen duurt? Of twee namiddagen?

Een rommelmarkt organiseren in je eigen tuin gaat waarschijnlijk ook niet evenveel bezoekers opleveren als een rommelmarkt die door de stad of gemeente werd georganiseerd. Daarom is het wel verstandig om jouw rommelmarkt te laten plaatsvinden in het eerste weekend van de maand.

De bezoekers hebben dan vaak nog maar pas hun loon gekregen en ze komen dus naar jouw rommelmarkt met een vers gevulde portemonnee. Op een grotere rommelmarkt zou dit minder van belang mogen zijn.

Eenmaal je een datum vastgelegd hebt, contacteer dan de nodige mensen in jouw omgeving en vraag zeker na ofdat je met alles in orde bent en aan welke regels je gebonden bent. Doe dit voordat je begint met de rommelmarkt organiseren, anders zou je het wel eens kunnen vergeten.

Verzamel je producten

Behalve voor de grotere producten, verzamel alles waarvan je zeker bent dat je het wilt verkopen en zet het in dezelfde ruimte zoals bijvoorbeeld je garage. Ze zullen uit je weg zijn, fysiek en mentaal, en terwijl kan je je bezighouden met je overige producten.

Voor de producten waarvan je nog onzeker bent ofdat je ze wilt verkopen, stel jezelf eerst de volgende vragen:

 1. Als ik het nog niet zou hebben, zou ik het dan vandaag opnieuw kopen?
 2. Maakt het mij uit wat er met het product gebeurt of wie het koopt? Als je je zorgen maakt over wie het product zou kopen, dan ben je er nog niet klaar voor.
 3. Als ik spijt zou hebben van de verkoop, kan ik het product dan nog vervangen?

Plak een prijs op je producten

 • Gebruik prijsstickers waar je de prijs duidelijk kan op lezen
 • Als je geen prijsstickers hebt, gebruik dan klevers of papier en schrijf de prijs er zelf op, duidelijk leesbaar
 • Als je nog niet vaak op rommelmarkten rondgelopen hebt, bezoek er dan eerst een paar en bestudeer de prijzen. Als mooie producten niet gekocht worden, dan zijn ze waarschijnlijk te duur geprijsd. Als bezoekers er rondlopen met hun handen vol gekochte producten en ze lijken uitbundig, dan is de prijs waarschijnlijk perfect
 • Plak overal een prijs op. Het is vervelend als bezoekers constant om de prijs moeten komen vragen en de meeste bezoekers willen jou daarvoor niet lastig vallen
 • Gebruik geen ingewikkelde grafieken of tabellen, waar een bezoeker zelf moet uitzoeken hoeveel een product kost. Het kost misschien wat meer moeite om elk product van een prijslabel te voorzien, maar je zal er geen spijt van hebben.
 • Als je iets verkoopt met een zekere waarde, maar je weet niet exact hoeveel je ervoor moet vragen, kijk dan eerst eens rond op eBay. Prijs je product dan iets lager dan wat je online kan vinden.
 • Vraag geen belachelijk hoge prijs. Voor sommige redenen wordt een stoffige stoel die geen dag langer meer in je huis mocht staan, plots een designer stoel als het aankomt op verkopen. Probeer dit niet te doen.
 • Verwacht niet dat je de prijs die je zelf betaald hebt nog gaat terugkrijgen als je het product verkoopt, tenzij je het zelf op een rommelmarkt gekocht hebt. Als je echt het maximale uit een product wilt halen, probeer het dan te verkopen via eBay of Tweedehands.
 • Hou er rekening mee dat bezoekers van je rommelmarkt zullen proberen afdingen. Denk na over het laagste bedrag dat je voor een product wilt krijgen, en prijs het wat hoger.
 • Schrijf “vaste prijs” op de grotere producten waarbij je zeker niet wilt dat je bezoekers afdingen. Sommigen zullen het sowieso doen, maar in ieder geval niet zo veel als anders.

Rommelmarkt organiseren? Maak de juiste promotie

Plaats advertenties in de lokale kranten en op social media. Vraag aan je vrienden om je evenement te delen via bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Serieuze rommelmarktbezoekers plannen hun bezoek vaak op voorhand. Zorg er dus voor dat je advertentie enkele dagen voordat je rommelmarkt plaatsvindt gelanceerd wordt. Op Facebook mag je advertentie zelfs een week op voorhand beginnen.

Zelf Rommelmarkt OrganiserenVergeet zeker niet om je adres, datum en aanvangsuur te vermelden.

Een andere optie om promotie te maken als je wilt een rommelmarkt organiseren, is je rommelmarkt toevoegen aan onze rommelmarkten gids.

Ook pijlen en aanwijzingen langs de weg (vraag zeker na bij de gemeente ofdat je hier toegang voor krijgt) kunnen heel wat bezoekers naar jouw rommelmarkt brengen. Plaats ze op de drukst bezochte kruispunten en plaatsen in je gemeente. Op de avond voordat je rommelmarkt plaatsvindt, plaats je ook in de omgeving van jouw rommelmarkt best nog wat extra richtingaanwijzers.

Bereid je voor op de verkoop

Als je een rommelmarkt in je garage organiseert, begin dan alles klaar te zetten enkele dagen op voorhand. Als je het buiten of in je tuin organiseert, zorg dan dat alles klaar staat zodat je onmiddellijk kan starten als de dag is aangebroken.

Verwacht ook dat er bezoekers zullen langskomen op het moment dat je alles nog aan het klaarzetten bent. Stuur ze weg als ze je komen lastig vallen, maar je moet ook goed weten dat de vroege vogels meestal komen om te kopen, en ze hebben nog steeds al hun geld in hun portemonnee.

Gebruik plooitafeltjes of een tafels met een stoffen doek over. Als je jouw producten gaat uitstallen op je keukentafel of de tafel uit je woonruimte, dan zullen de bezoekers je constant komen vragen ofdat die te koop is. Je legt er dus best een groot doek over. Als je zelf geen bruikbare tafels hebt, gebruik er dan van vrienden, familie of je buren.

Orden je producten op een logische volgorde. Leg al de boeken samen, alle kleren samen, alle strips, cd’s, …

Plaats de waardevolle producten ergens waar je ze goed in het oog kan houden.

Als je de rommelmarkt in je garage of in een andere ruimte georganiseerd hebt, verwijder dan alle producten en materiaal dat niet te koop is of hang er een sticker met “niet te koop” op.

Hetzelfde geldt voor een rommelmarkt in je tuin of op je terras, oprit, … Zorg ervoor dat het voldoende duidelijk is welke producten te koop zijn en welke niet.

Tijdens de rommelmarkt

 • Verzamel op voorhand genoeg wisselgeld, vooral muntstukken.
 • Als je niemand hebt die jouw kassa bijhoudt, gebruik dan zeker geen gelddoos, maar hou je geld altijd dicht bij jou, in een heuptasje bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat er iemand met al jouw geld vandoor gaat.
 • Zorg voor voldoende plastic zakjes, de bezoekers van jouw rommelmarkt zullen hier sowieso om vragen
 • Begroet de bezoekers en lach vriendelijk. De bezoekers zullen zo duidelijk weten wie de rommelmarkt organiseert en zullen bij jou komen als ze vragen hebben en willen betalen.
 • Nadat je bezoekers begroet hebt, laat je ze rustig rondkijken. Ze zijn op jacht en hebben waarschijnlijk niet veel tijd om te kletsen. Als iemand een grote interesse toont voor een bepaald product, is het wel goed om die persoon te benaderen met enkele vragen, maar probeer niet te verkopen.

Heb je zelf ervaring met een rommelmarkt organiseren (in je eigen tuin)? Deel dan hieronder jouw ervaringen en tips!

 • Jeanette van Dijk

  Heb je geen toestemming van de gemeente nodig?

  • rommelmarkten

   Hey Jeanette, volgens ons is dit niet nodig als je een rommelmarkt organiseert op je eigen eigendom. Je tuin, garage, terras, … zijn allemaal van jou, dus in principe mag jij daar doen wat je wilt. Als je echter gebruik wilt maken van openbare plaatsen of terreinen, zoals de straat, een parking, .. dan heb je wel toestemming van de gemeente nodig natuurlijk.

   Laat het ons gerust weten als je hier meer nieuws over vindt en als blijkt dat we het bij het foute eind hebben, zodat we ons artikel kunnen aanpassen.

 • Arlette Simons

  Ik geef op 21 augustus een rommelmarkt ten voordele van onze Laika VZW. Ik heb een donderdag gekozen omdat er dan op die plaats veel mensen komen. Alleen vind ik geen standhouders die willen komen. Wie kan me helpen? Groetjes,