Hoe Word Je Een Succesvolle Rommelmarkten Verkoper?

Hoe Word Je Een Succesvolle Rommelmarkten Verkoper?

Rommelmarkten verkoper worden

Zet je passie van tweedehands shoppen en rommelmarkten om in winst door zelf te starten als rommelmarkten verkoper.

Start je eigen rommelmarkten business.

Er zijn echt weinig risico’s verbonden aan het starten als rommelmarkten verkoper, en de voordelen zijn bijzonder groot:

 • Lage/geen opstartkost
 • Weinig vaste kosten
 • Je hoeft je vaste job niet op te geven
 • Flexibele uren, je kiest zelf waar en wanneer

Rommelmarkten verkoper worden

Bezoek De Rommelmarkten Waar Jij Zou Willen Verkopen

Elke rommelmarkt heeft zijn eigen sfeertje en stijl.

Op sommige rommelmarkten vind je de professionele rommelmarkten verkoper terug, terwijl je op andere rommelmarkten eerder mensen vindt die het als een hobby zien, of gewoon eenmalig doen. Al is het wel zo dat je op de meeste rommelmarkten een combinatie van de verschillende rommelmarkten verkoper kan terugvinden.

Zelfs kinderen maken vaak van de gelegenheid gebruik om zich op de rommelmarkt als een ware rommelmarkten verkoper te gedragen en hun oud speelgoed te verkopen, om later met de opbrengst nieuwe spullen te kopen.

Bezoek de rommelmarkten binnen de omgeving die je bereid bent om rond te reizen om de beste locaties voor jouw rommelmarkten business te vinden. Hou daarbij rekening met het volgende:

 • Zorg ervoor dat de producten die je wilt verkopen toegestaan zijn. Sommige rommelmarkten aanvaarden slechts enkele type producten, zoals enkel antiek of vintage. Sommigen zetten zelfs een limiet op het aantal verschillende producten dat een verkoper mag hebben.
 • Wees er zeker van dat er geen andere rommelmarkten verkoper is op de rommelmarkt die hetzelfde product als jou aanbiedt (of toch niet te veel andere). Jij wilt uniek zijn. Enkele uitzonderingen hier zijn vintage, antiek of huisdecoraties. Daar kunnen er nooit genoeg van zijn. De ervaren kopers zoeken meestal de rommelmarkten uit waar veel van deze producten aanwezig zijn.
 • Maak notities van de prijzen van verschillende producten die jij ook wilt aanbieden
 • Zoek uit wanneer de rommelmarkt open is. Sommigen vinden elk weekend plaats en anderen slechts één weekend per maand. Je vindt zo misschien wel een vaste rommelmarkt waar je steeds naartoe kan gaan, of je kan natuurlijk ook rondtrekken naar verschillende rommelmarkten.
 • Hoe moet je de standplaats reserveren? Is het een wekelijkse, maandelijkse of langere afspraak? Hoeveel op voorhand moet je reserveren? Zijn er “strafpunten” als je een week overslaat?
 • Hoeveel kost het? Heeft de rommelmarkt enkel standplaatsen binnen, buiten, of allebei? Wat verkies je zelf?
 • Praat met andere verkopers. Verkopen zij goed op die bepaalde rommelmarkt? Komen er veel bezoekers?
 • Zijn er tafels, tenten en/of stoelen beschikbaar om te gebruiken of te huren?

Moet Je Een Onderneming Starten Als Rommelmarkten Verkoper?

Rommelmarkten verkoperDit is iets waar vaak discussie over ontstaat en iets waar we zelf ook nog niet 100% aan uit zijn. Laat ons gerust weten wat jij hierover allemaal weet, zodat we dit bericht kunnen blijven verbeteren en aanvullen met de correcte informatie.

De realiteit is dat de sporadische rommelmarkten verkoper die inkomsten nooit gaat aangeven. En dat is op zich ook niet nodig.

Maar vanaf het moment dat je zelf producten begint aan te kopen, met het doel om ze door te verkopen en er winst op te maken, kom je wel heel dicht in de buurt van de activiteiten van een echte onderneming. Op dat punt overweeg je beter om een BTW-nummer aan te vragen, zodat je in de toekomst voor geen ongewenste problemen komt te staan.

Wat vast staat is dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen de tweedehands rommelmarkten verkoper en de mensen die nieuwe producten verkopen. Bevraag je dus op voorhand goed en zorg dat je goed weet wat je wel en niet mag.

VRAAG AAN JOU: Wat weet jij over de wetgeving in verband met het verkopen op rommelmarkten? Laat het ons weten zodat de nieuwe rommelmarktverkopers hiermee kunnen geholpen worden. (We gaan ervan uit dat de wetgeving in België en Nederland verschillend zijn, dus alle informatie is welkom!)

Verzamel Je Materiaal Voor De Rommelmarkten

 • Zoek uit welk materiaal je nodig hebt om al je producten te kunnen uitstallen. Je hebt waarschijnlijk tafels, stoelen, dozen of een tent nodig. Probeer je standplaats zo goed mogelijk in te richten en probeer in de stijl van je producten te blijven. De rommelmarkt zelf verhuurt misschien wel tafels, stoelen of tenten.
 • Je eigen materiaal kopen zal op langere termijn het goedkoopste zijn, maar als je een vaste plaats gereserveerd hebt op een wekelijkse rommelmarkt, dan zal je al het materiaal elke week moeten meesleuren, terwijl je misschien ter plaatse iets kan gebruiken.
 • De standaarduitrusting voor een rommelmarkt standplaats is over het algemeen vrij goedkoop, maar je kan waarschijnlijk wel wat geld uitsparen door zelf eerst de rommelmarkten af te gaan, of door gebruik te maken van tweedehandswebsites zoals MarktplaatsTweedehands of eBay.

Verzamel De Producten Die Je Als Rommelmarkten Verkoper Wilt Verkopen

 • Als je van plan bent om je eigen kunstwerken, tekeningen of boeken (of nog iets anders dat je zelf maakt) te verkopen, dan weet je wat je te doen staat.
 • Als je van plan bent om je eigen overbodige producten te verkopen, dan zal je tijdig je voorraad opnieuw moeten bijvullen. Je houdt dus best in je agenda enkele weken vrij om je producten te verkopen, en andere om nieuwe producten in te kopen.
 • Ga op zoek via het internet naar goede/tweedehands producten
 • Bezoek tweedehands- en/of kringloopwinkels
 • Plaats zelf eerst enkele van je producten op tweedehandswebsites, zodat je kan testen wat goed verkoopt en wat niet
 • Ga op zoek naar een groothandel waar je jouw producten goedkoop en in grote aantallen kan aankopen
 • Zet een competitieve prijs op je producten, maar laat ruimte om te onderhandelen

Zet Je Klaar Op De Rommelmarkt En Start Met Verkopen

 • Kom op tijd. Sommige rommelmarkten hebben vaste tijdstippen voor het klaarzetten van de standplaatsen.
 • Kom op tijd. De beste plaatsjes zijn meestal ook direct ingenomen, zorg dat jij een plaats kunt bemachtigen waar de meeste bezoekers zullen/moeten voorbijkomen
 • Kom op tijd. Elke bezoeker die voorbijkomt zonder dat jij jouw standplaats al volledig klaargezet hebt, is een potentiële koper die je mist. Zorg er dus voor dat je producten uitgestald staan, nog voor de eerste bezoeker arriveert.
 • Bereid je voor om over de prijs te onderhandelen. Rommelmarktbezoekers zullen afdingen. Beslis op voorhand hoe laag je de prijs van een bepaald product wilt laten zakken en wees vriendelijk tijdens de onderhandeling. Het is een “sport”, geen conflict, hou dit goed in je achterhoofd. Vriendelijke verkopers zullen meer verkopen.
 • Zorg voor voldoende wisselgeld, vooral muntstukken.
 • Tenzij je samenwerkt met iemand die voortdurend de kassa bijhoudt zou je nooit met een gelddoos mogen werken. Vroeg of laat zal je de doos onbewaakt achterlaten en dan weet je nooit wat er gebeurt. Hou je geld bij in een portefeuille.
 • Als je het geld in een buidelzakje bijhoudt kunnen kopers jou makkelijker als de verkoper herkennen.
 • Lach en begroet de mensen die naar je producten komen kijken, maar probeer niet direct te verkopen.
 • Hou de klant goed in het oog. Als de klant zelf begint te praten, praat dan enthousiast mee, anders wacht je tot de klant een vraag stelt en probeer hem dan zo goed mogelijk te helpen.

Besluit

Rommelmarkten verkoperStarten als rommelmarkten verkoper is relatief goedkoop en eenvoudig. Let wel op wanneer je werkt met nieuwe producten die je met winst wilt gaan verkopen, dan vraag je best een BTW-nummer aan.

Zorg voor een goede voorbereiding, kies zorgvuldig de rommelmarkten uit waar jij wilt verkopen en verkoop producten waar je zelf veel over weet en waar anderen naar op zoek zijn.

Wees altijd vriendelijk en sociaal en probeer in eerste instantie niet te brutaal te verkopen.

Als je het slim aanpakt, kan je door enkele uurtjes als rommelmarkten verkoper een leuk extra centje bijverdienen.

Wat is jouw ervaring als rommelmarkten verkoper?

Laat ons hieronder in de reacties ook even weten wat jij weet over de Nederlandse en Belgische wetgeving omtrent rommelmarkten en de rommelmarkt verkoper, vanaf wanneer moeten de inkomsten aangegeven worden? Vanaf wanneer ben je een “onderneming”?