12 Tips Om Afdingen Onder De Knie Te Krijgen

12 Tips Om Afdingen Onder De Knie Te Krijgen

Afdingen op een rommelmarkt

Afdingen, je hebt het waarschijnlijk wel al eens geprobeerd. Op de meeste rommelmarkten valt er wel te onderhandelen over een betere prijs. De verkopers verwachten ook dat een bezoeker/koper gaat proberen afdingen. Je hoeft dus zeker niet beschaamd te zijn om af te dingen.

Probeer aan afdingen te denken als een sport, zie het als een onderhandeling, niet als een conflict of discussie.

Maar hoe moet je nu afdingen op rommelmarkten?

Deze 12 tips zullen je leren afdingen op rommelmarkten en zullen je helpen om enorm wat geld uit te sparen op je aankopen.

Afdingen Op Een Rommelmarkt, Hoe Moet Het?

1. Draag normale kledij: als je toekomt in kostuum en met dure juwelen dan moet je niet verwachten om succes te behalen met je afdingen. De verkoper zal je niet geloven als je zegt dat je niet meer kan of wilt betalen dan een bepaald bedrag.

2. Begroet de verkoper: lach vriendelijk en zeg hallo als je aankomt bij de verkoper. In Frankrijk bijvoorbeeld is het onbeleefd om de verkoper niet te begroeten en de kans bestaat dat je genegeerd wordt als je hulp nodig hebt. Bij ons is het ook zeker niet beleefd, zeker als je van plan bent om de verkoper om een gunst te vragen, je gaat namelijk afdingen.

Afdingen op een rommelmarkt3. Vraag voor de korting: je zal nooit een korting krijgen als je er niet om vraagt, probeer dus om af te dingen. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Bij een rommelmarkt is een verkoper er zich van bewust dat bezoekers gaan afdingen. Hij is hier dus op voorbereid. Als je gaat proberen afdingen kan hij alleen maar nee zeggen, hij zal je zeker niet vermoorden. ;-) Je gaat misschien ook niet de exacte prijs krijgen die je gehoopt had, maar de kans is groot je wel een korting kan los krijgen.

4. Doe geen te laag bod: beledig de verkoper niet door een absurd laag bedrag te bieden voor zijn product. Je kan afdingen, maar doe het met mate. Ding niet lager af dan de helft van de aangeboden prijs. Start ergens net boven de helft en dan mag je verwachten om elkaar ergens in het midden tegemoet te komen.

5. Bied lager dan wat je bereid bent om te betalen: als je gaat afdingen mag je jezelf er aan verwachten dat de verkoper niet met je eerste bod akkoord zal gaan, hij zal een tegenbod doen. Vanaf dat punt kan je beginnen onderhandelen.

6. Wijs de verkoper op de gebreken: het succes bij het afdingen is groter als je de verkoper op enkele gebreken van het product kan wijzen. Bekritiseer het product niet, maar wijs de verkoper gewoon vriendelijk op de gebreken of lichte schade die je opmerkt.

7. Gedraag je vriendelijk: onthoud goed dat je aan het onderhandelen bent, je bent niet aan het discussiëren. Als je onbeschoft bent tegen de verkoper kan je dat meer kosten dan dat waar je momenteel over onderhandelt. Afdingen moet vriendelijk gebeuren. De verkoper onthoudt misschien je gezicht en kan je herkennen op een volgende rommelmarkt. Als je zo een reputatie begint op te bouwen op de rommelmarkten kan de verkoper over jouw onbeschoftheid vertellen aan de andere verkopers op de rommelmarkten en dan mag je het vergeten dat je ooit nog succesvol zal kunnen afdingen.

8. Koop meerdere producten: bij het afdingen vergroot de kans op het succes als je meerdere producten van dezelfde verkoper koopt. Start met afdingen door een prijs te bieden voor een groep producten, in plaats van te focussen op één product. Het maakt het afdingen makkelijker. Het ligt voor de verkoper veel gevoeliger en hij zal sneller geneigd zijn om iets van de prijs af te doen, doordat hij in één keer meerdere producten kan verkopen. Daar kan hij trots op zijn.

9. Hou je geld klaar in je handen: als je start met afdingen en je doet je eerste bod, zorg er dan voor dat je jouw geld klaar hebt in je handen en dat de verkoper het goed ziet. Het wordt zo moeilijker voor de verkoper om aan je afdingen te weerstaan dan wanneer je niet met je geld zou staan zwaaien.

10. Vraag om een korting, en blijf dan stil: eenmaal je gevraagd hebt ofdat je kan afdingen of eenmaal je jouw eerste bod gedaan hebt, mag je geen enkel woord meer zeggen. Het is nu aan de verkoper. In elke onderhandeling, eens er een voorstel op de tafel ligt, is de eerste persoon die dan spreekt meestal op voorhand verloren. Als de verkoper een tegenvoorstel doet, blijf dan opnieuw stil. De verkoper zal zo misschien nog afdingen van zijn eigen bod.

Afdingen op een rommelmarkt

11. Heb het lef om weg te stappen: als je bij het afdingen niet tot een overeenkomst kan komen, stap dan weg. Je kan altijd later die dag nog terugkomen als het product nog niet verkocht is. Vraag aan de verkoper wanneer hij van plan is om zijn stand te sluiten.

12. Kom laat naar de rommelmarkt: je kan beter afdingen op het einde van een rommelmarkt. De verkopers zijn vermoeid en ze zullen liever een product verkopen dan dat ze het weer moeten meenemen naar huis.

13. Heb jij ervaring met afdingen? Laat ons onderaan deze pagina jouw #1 tip bij het afdingen weten en dan nemen we hem op in een volgend lijstje.

 • Petra

  Als ik het goed begrijp, moeten we als verkoper dus telkens het dubbele vragen van wat we willen….
  Een zeer goede tip voor de “afbieders”…. als de verkoper al een heel lage prijs vraagt, begin dan niet er nog eens de helft af te doen. Als ik voor een strijkijzer dat nog in zeer goede staat is en perfect werkt € 4 vraag en men bied dan € 2, dan heb ik eerlijk gezegd, meer zin om dat strijkijzer uit hun handen te rukken dan één cent korting te geven. (waargebeurd verhaal!!)

  • rommelmarkten

   Dag Petra. Klopt! Wanneer je voor dat strijkijzer echt graag minimaal €4 wilt hebben, dan zet je beter een hogere prijs, bijvoorbeeld €8. Er is altijd de kans dat iemand jou er €8 voor wilt geven en dan ben je dubbel zo tevreden als ervoor. Als iemand toch wilt afbieden, dan heb je nog altijd ruimte genoeg om de prijs een paar euro te laten zakken. Als je echter toch bij €4 begint, dan laat je die ruimte niet en dan laat je kansen liggen. Ookal is €8 het dubbele van de oorspronkelijke €4, door de mensen ruimte te geven om af te bieden (waardoor ze uiteindelijk misschien €5-€6 betalen), geef je hen toch nog het gevoel dat ze een goede koop gedaan hebben, iedereen tevreden!

 • Riekie Scholten

  Daar word ik dus ook niet goed van..dat de helft bieden vind ik al beledigend.
  Normaal afdingen a 20% als het mogelijk is ga ik daar altijd in mee!
  Men moet begrijpen dat je al scherp moet vragen tegenwoordig,de rek is er al behoorlijk uit.
  Als dan ook nog eens de helft eraf moet kunnen we beter vliegen gaan vangen,tenzij je het gestolen hebt is dat dan niet meer mogelijk.
  Als er begrip is vise versa kunnen we toch nog vollop genieten van de rommel/vlooienmarkt en het speciale sfeertje in de toekomst!

 • Riekie Scholten

  Beste Rommelmarkten..Naar mijn mening en ervaring lopen de mensen je bij voorbaat al voorbij als je die 8 Euro vraagt!
  Als je teveel vraagt voor je spullen prijs je jezelf al uit de markt.
  En de helft bieden is geen normaal afdingen in mijn ervaring,ik ken geen verkoper die daarvan niet op tilt slaat.
  O er zijn kopers die het doen,maar daar zijn de verkopers die ik ken al gelijk klaar mee.
  Als er verkopers in meegaan hebben die de spullen waarschijnlijk voor niets en staan eens een keertje op de markt,wat kan het hun dan schelen.
  Maar als er ook geld voor betaald is(inkoop)is het niet zo eenvoudig!

 • lilian bronsaer.

  hoi Stijn.een prachtige site…en zeer goede tips…afdingen doe ik altijd…vooral in engeland..en de echte handelaren loop ik voorbij ..je moet het echt van de particulieren hebben….echte handelaren vragen altijd de hoofdprijs.of ik moet het al heel mooi vinden..dan koop ik het toch..ik weet uit ervaring dat een handelaar er soms 300 procent boven op doet.

 • Waboel Esdaier

  zeggen dat je al paar standjes dingen gezien bij mij gaat het vooral om vinyl en dat die effe aan kant staan en dat je kijkt beste prijs/kwaliteit en de plaat goed kijken en de twijfelaar spelen